Opleiding Ketenregie en aanpak jeugdgroepen

Hoe zorg je dat een jeugdgroep de juiste aanpak krijgt. Hoe krijg je de wijkagent, jongerenwerker en jeugdboa operationeel in positie. Hoe pak je vanuit de gemeente de regie op het proces. Allemaal vragen waarbij we in deze opleiding stil staan. Praktische handvaten en direct toepasbaar in het eigen werkgebied.

Certificaat
Groep van max. 15 personen
Accreditatie SKJ
Utrecht

Schrijf je direct in

De data voor de eerstvolgende opleiding is 8, 15 & 22 mei, 5 en 12 juni 2025.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op!

Direct inschrijvenNeem contact op

Over de opleiding

Op de eerste dag van de opleiding brengen we samen de leerdoelen en startsituatie per deelnemer en gemeente in kaart. Vanaf daar gaan we direct aan de slag met een praktijkcasus die als rode draad door de hele opleiding loopt.

De casus speelt zich af in de fictieve gemeente Loowoude, waar samengewerkt wordt met de politie, een welzijnsstichting, een middelbare school en jeugd-boa’s. De rust in Loowoude wordt ruw verstoord door een schokkend filmpje dat online gaat, wat leidt tot vragen van de pers, bezorgde inwoners en nieuwe uitdagingen voor de gemeente.

Samen komen we snel tot de conclusie dat samenwerking en een helder beeld van de betrokken jeugdgroep essentieel zijn. In elke module zetten we een volgende stap: we verkennen wanneer en hoe we informatie mogen delen, bepalen onze eerste acties, leren omgaan met documentatie, en passen het 7-stappenmodel toe om effectief op de situatie in te spelen.

Ik ga morgen direct met mijn teamleider om tafel! Ik heb nu al zin om een ‘stap 1’ overleg in te plannen met mijn wijkagent, jongerenwerker en jeugdboa

Een team van zeer ervaren docenten welke mij echt hebben gemotiveerd om dit in de praktijk te organiseren

Ik heb wat huiswerk te doen in mijn gemeente maar ik heb nu al zin in een groepsaanpak met mijn ketenpartners.

De lesmodules

Module 1 - Vroegtijdige aanpak jeugdcriminaliteit

In deze module leer je wat de aard, kenmerken en aanpak van jeugdcriminaliteit in Nederland zijn. Je krijgt meer inzicht in waarom bepaalde jeugdgroepen, inbepaalde buurten, op bepaalde tijdstippen actief zijn, zodat je de problematiekbeter kunt verklaren en de inzet binnen jouw gemeente daarop inregelt.Daarnaast leer je jonge aanwas in de georganiseerde ondermijnende criminaliteitte voorkomen door in te zetten op een preventieve aanpak.

Hoofdonderdelen:

  • Jonge aanwas en ondermijning

  • Van de straat naar de georganiseerde misdaad

Module 2 - Integraal samenwerken

De aanpak van jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit is complex doordat er veel verschillende oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Een integrale aanpak met ketenpartners is daarom noodzakelijk. In deze module leer je wat nodig is om tot een goede, integrale samenwerking te komen op het snijvlak zorg, veiligheid, onderwijs, jeugdcriminaliteit, ondermijning en sociaal domein.

Hoofdonderdelen:

  • Praktisch toepassen van het 7-stappen model

  • AVG/WPG in 7 stappen

  • Convenant groepsaanpak VNG naar lokaal

Module 3 - Aanpak van problematische jeugdgroepen

In deze module leer je overlast en criminaliteit door jeugdgroepen te voorkomen zodat onveiligheid in de wijk en een onveilig gevoel bij inwoners verkleind wordt.

Hoofdonderdeel:

  • Groepswerking jeugdgroepen

Module 4 - Samenwerken aan schoolveiligheid

Op school (leerplicht) zijn vaak de allereerste signalen van problemen bij jongeren te vinden. In deze module leer je de samenwerking met scholen continueren en verbeteren. Je leert de signalen herkennen en op welke manier schoolpartners hier een rol in hebben zodat jullie gezamenlijk werken aan een vroegtijdige preventie van problemen bij jongeren.

Hoofdonderdelen:

  • Schoolveiligheid

  • Gevaren van online gedrag

  • Combinatie groepsaanpak met persoonsgerichte aanpak

Module 5 - Van kansarme naar kansrijke jongeren

In deze module leer je ketenpartners (zoals wijkprofessionals, opvoeders en buurtbewoners) binnen de wijk ondersteunen, zodat jongeren weer toekomstperspectief krijgen en weerbaarder zijn tegen uitsluiting, polarisatie en radicalisering. Je krijgt handvatten wat de taal van de jeugd is en hoe jij en je ketenpartners met hen in contact te komen en blijven.

Hoofdonderdelen:

  • Jeugdstrafrecht en nazorg jeugd

  • Analyse groepsdruk

Duur van de opleiding

Deze opleiding wordt verzorgd in een klassikale praktijkgerichte opleiding van 5 lesdagen.

Trainingslocatie

Deze training wordt georganiseerd in samenwerking met SBO en zal plaatsvinden op een door SBO toegewezen locatie in Utrecht.

Kosten

De kosten voor de opleiding Ketenregie en aanpak jeugdgroepen zijn 4599 euro,- per persoon exclusief BTW.