Methode PlusMinMee*
PlusMinMee* geeft een veel beter zicht op de samenstelling van en de rolverdeling binnen de jeugdgroep. Daardoor leidt deze methode tot een zeer effectieve integrale aanpak.
*PlusMinMee staat ook wel bekend als Methode Straatcontact.
IS EVIDENCE BASED
Is bewezen effectief en sluit aan bij het 7-stappen model
MEER INZICHT
Kijkt verder dan de papieren werkelijkheid en biedt daardoor een veel beter inzicht in de groepswerking, de samenstelling van de jeugdgroep en de kopstukken erachter
GERICHTE INZET
Hierdoor worden gericht interventies ingezet met meer effect
GEEN PROFILING
Voorkomt onterechte negatieve profiling
POSITIEVE KRACHT
Gebruikt de positieve kracht binnen de groep om negatief gedrag om te buigen
SAMENWERKING
Helpt jongerenwerk, zorg en veiligheid om goed samen te werken
Om een goed beeld te krijgen moet je contact maken met de groep. Maar contact maken met een (criminele) jeugdgroep valt niet mee. Scan Spel Fun helpt professionals om écht contact te maken, straatrespect te verdienen en stevig genoeg in de schoenen te staan om er in elke situatie te kunnen zijn.
Het inzicht in de samenstelling en dynamiek van de groep vormt een uitstekende basis voor een individuele én groepsaanpak, waarbij ook oog is voor het gezin en de omgeving. Deze aanpak kan bestaan uit interventies op het gebied van werk of scholing, inkomen, zorg, hulpverlening, strafrecht, reclassering of een combinatie ervan. De focus op de positieve factoren binnen de groep zorgt voor een opgaande spiraal, waarvan ook niet alleen de plussers, maar ook de meelopers profiteren. Ook de buurt merkt het effect!
Elke groep heeft plussers, minners en meelopers: jongeren die de groep positief of negatief beïnvloeden of die vooral meegaan in de dynamiek van de groep. Door samen goed te kijken naar het gedrag binnen de groep, de groepswerking en de omgevingsfactoren ontstaat vaak een heel ander beeld dan op basis van meldingen, aangiftes en veroordelingen. Dit beeld vormt een onmisbaar startpunt voor een effectieve aanpak.
PlusMinMee* heeft niet alleen oog voor de jeugd, maar ook voor het vakmanschap van de professional op straat. Hij of zij staat steviger in de schoenen, legt makkelijker contact en laat niet met zich sollen. Ook de samenwerking tussen de verschillende domeinen krijgt een boost. Het veiligheids- en sociale domein leren elkaars taal en werken veel beter samen. Door continu te monitoren en bij te stellen, blijft de aanpak ook op de langere termijn effectief. Een blijvend resultaat.