Ga naar hoofdinhoud

Coachen

Specialisten als het gaat om de aanpak van jeugdgroepen

Coaching

De coaching kan zowel vanuit het proces op de groepsaanpak maar ook in de uitvoering op straat.

We bieden de volgende coaching:

  • Coaching operationeel
  • Coaching keten
  • Coaching management

Bij de ondersteuning in de keten (groepsaanpak) kijken we naar het geheel en wat het operationele team nodig heeft voor de uitvoering. Het toepassen van de modellen zoals het 7 stappen model en de plusminmee methodiek. Maar ook de kansen die de jeugdgroep geeft en de uit te zetten interventies op het plus en min deel van de groep.

Straatcontact.nl wordt ook vaak gevraagd om mee te kijken in de operationele uitvoering op straat. De trainingen maken inzichtelijk hoe een jeugdgroep werkt maar de vertaalslag naar de praktijk situatie is een logische volgende stap. Tijdens het meelopen kijken we naar de groepswerking, het level van de jeugdgroep en het toepassen van de scan-spel-fun situatie. Na een contact moment op straat bespreken we de situatie en de waarnemingen.

De toepassing van de coaching is vaak ingezet bij diverse professionals zoals bijvoorbeeld jongerenwerkers, stewards, wijkagenten, docenten, jeugdboa’s, straatcoaches en zwembadpersoneel.

Enkele reacties:

 

Wijkagent:

Het contact met de jeugdgroep leek onmogelijk. Tijdens het meelopen ontstond het inzicht hoe de jeugdgroep mijn sterke punten gebruikte om contact te vermijden. Toen ik dit inzichtelijk kreeg en uitstraalde dat ik het gedrag doorzag veranderde er veel. De jongeren bellen me nu zelfs.

Jongerenwerker:

De avonden in het jongerencentrum waren echt niet meer leuk. Ik ging met steeds meer tegenzin naar mijn werk. Tijdens de training kon ik de analyse van de films al direct plaatsten in mijn eigen praktijk. Tijdens het meelopen koppelde we dit gedrag van de groep direct aan de praktijk. Langzaam maar zeker veranderde de sfeer tijdens de inloop. Het is eigenlijk heel makkelijk maar je moet het net even in de praktijk zien.

Docent (middelbaar onderwijs):

Ongelofelijk hoe ingewikkeld je soms kunt denken over een klas. Ik had de training al jaren eerder willen hebben. De coach liet één keer zien hoe hij groepsdynamiek gebruikte in de klas. Ik dacht toen meteen dit kan ik ook. Nu is het een onderdeel van mijn werk en ik kan het iedereen aanraden.

Regiehouder groepsaanpak:

Mijn overleg liep altijd erg stroef en zonder visie. We deden maar wat en waren zoekende naar een werkbare vorm. Tijdens het traject werd mij duidelijk dat het gedrag van de jeugdgroep erg voorspelbaar is. Mijn wijkagent, jeugdboa en jongerenwerker zijn mijn ogen en oren. Door ze goed te voorzien van de kennis van de methodiek en allemaal op een eenduidige werkwijze te instrueren, kwam het overleg los. We hebben nu een goed inhoudelijk overleg waarbij interventies zo zijn afgestemd dat de jeugdgroep direct positief reageert. Methodisch werken is nu vast onderdeel van onze werkwijze. Zelfs de gemeente naast ons gaat nu ook zo werken, het is bijna besmettelijk.